Blogginlägg om Jordanien

Nour el Refai följde med oss till Jordanien

Under åtta dagar i januari följde komikern Nour el-Refai med artisterna Nalle Laanela och Jenny Soddu på en resa till Jordanien och genomförde en rad föreställningar för barn som flytt kriget i Syrien. Nour har själv släkt i Syrien och ville genom sitt eget artisteri bidra till att förbättra situationen för de människor som drabbats av kriget. 

– Jag har känt till Clowner utan gränser sedan länge och älskar deras arbete. Så när det här som händer i Syrien eskalerade frågade jag om det fanns något jag kunde hjälpa till med. Och det fanns det, säger hon.

Se klippet från Gomorron Sverige där Nour och Nalle berättar om resan och mötena:

Hälsningar från Amman

2 september Amman

På förmiddagen spelar vi på ett center som  dels stöttar kvinnor som har det svårt, dels hjälper utsatta barn i området. Centret ligger utanför Amman i ett fattigt område med mycket kriminalitet.

Barnen är  mycket små, väldigt söta och lite rädda för oss, vi får vara försiktiga i början men på slutet så står de upp och vill helst vara med på scenen. Under tiden tiden vi väntar på att alla barn skulle komma står  jag och tittar ut genom fönstret. Jag ser ner på en minimal skolgård där några lärare försöker få ett gäng killar i mellanstadieåldern att ställa upp sig på led. Pojkarna får  syn på mig där jag står i clownnäsa och clownsmink. Vi börjar vinka till varandra, de hoar  och skriker, vi har  rätt kul. Jag tror inte att jag underlättade för lärarna att få dem att ställa sig på led...

Precis när vi spelat klart showen för de små barnen blir vi tillfrågade om vi kan komma och spela för  mellanstadiepojkarna. Klart vi vill, men vi har inte tid att göra en hel föreställning, vi har en till show som väntar, men vi gör i allafall  två nummer ute på den stekheta skolgården. Det är verkligen uppskattat, fullt tryck när de 160 pojkarna skrattar loss!

På eftermiddagen spelar vi på  är på ett center som ordnar aktiviteter för syriska flyktingbarn. Barnen kommer med buss till centret. Oftast när man reser med Clowner utan Gränser så är showen i tre delar; -det är "preshow" dvs medan man väntar på att alla barn ska komma så underhåller man de barn som har kommit, på det sätt man kan komma på, hälsa, skoja, dansa, tramsa . Sedan  är det själva showen och efteråt är det postshow, skaka hand med barn igen, säga sitt namn många gånger, bli fotad i all oändlighet och sen smiter vi eller så tar de vuxna med barnen därifrån. Den här gången är en buss försenad och preshowen är nästan längre än själva showen. Barnen är till en början lite rädda här också men när vår akrobat Ulf blir ännu räddare för barnen än vad de är för honom så vänder det.

3 September 

Vi spelar på hemlig adress, det är ett  skyddar boende för barn som blivit sexuellt utnyttjade eller misshandlade av sina familjer. Utanför står en vakt med  K-pist. Förfärligt att verksamheten behövs och fantastiskt att det finns, detta är det enda skyddade boende  som finns i hela regionen, alltså i denna del av mellanöstern.  Vi får intrycket att  barnen blir väl omhändertagna, de bor på centret  och här får de också medicinsk hjälp och hjälp av psykologer.

Det känns fint att vi får de här barnen att skratta.

/Camilla Persson

Väskorna packade - nu far vi till Syriens Barn!

I torsdags började vår senaste expedition till Jordanien och Syriens Barn, en expedition då vi hoppas att återigen få höra sprudlande skratt och busa med barnen.

Mer än en miljon barn befinner sig på flykt undan kriget i Syrien och våra samarbetspartners i Jordanien, lokala organisationer som arbetar för att ge kvinnor och barn skydd, berättar för oss hur otroligt betydelsefullt det är för de här barnen att få leka, skratta och busa. En partner från en tidigare expedition berättar att sedan clownerna började komma har fler barn börjat leka igen, och nu leker de clowner, inte längre krig. Här skriver artisten Camillas om en tumultartad start på en viktig turné:

I tisdags hade vi genrep av den  föreställning  som vi skall åka till Jordanien med och spela för syrisanska flyktingbarn. Vi  skall dagen efter resa och vi är trötta och stressade av allt fix. Vi börjar föreställningen men efter fem minuter så skadar sig vår akrobat Jenny Soddu. Hon ligger på asfalten och skriker, en vän tar med henne till sjukhuset, vi spelar färdigt föreställningen, det blir ett  mischmash. Numren som Jenny är med i måste ju bort. Vi spelar på i kaos har t.o.m roligt. Stänger ute alla tankar  på Jenny, bara koncentrerar oss på föreställningen.  Efter vi spelat klart  får vi veta att Jennys korsband har gått av. Vi är såklart ledsna och känner oss alla skyldiga, det känns som om vår gemensamma stress är orsaken till att Jenny skadade sig. 

Väskorna är packade och turnén planerad och vi skall åka till Jordanien nästa morgon, vi är en akrobat kort och saknar flera nummer. Samma morgon vi skall åka  ringer jag i  panik runt till de magiker jag känner. Bästa Niklas Folkegård möter upp mig på centralen och lämnar över en påse magigrejer. Vad gjorde man utan alla fantastiska vänner? 

Jag börjar öva på Arlanda express, den jättelånga magiska trollstaven som sprätter upp av sig själv känns helt ohanterlig , den far åt alla håll, av misstag  skjuter jag den rakt över gången på en affärsman. Jag kan inte låta bli att garva, det gör inte han. 

När vi kommit fram till Jordanien  åker vi bil hela natten, sover någon timme och så repar vi om showen.  Nya  övergångar, ny ordning och så försöker vi lära oss ett maginummer. 

Idag har vi haft premiär på ett center för barn och kvinnor som behöver skydd. Det gick ganska bra. Maginumret funkade trots att Ulf skar sig så på trollstaven så att han blödde. Ha ha vilka magiker.  

________

Artisterna kommer under turnén att spela föreställningar på många olika lokala center för barn på flykt, på skyddade hem för kvinnor och barn och på hemliga boenden för barn som utnyttjats. Fortsätt följa bloggen!

/Camilla Persson