Blogginlägg från augusti 2016

Akrobatiken räddade deras liv

Clowner utan Gränsers uppdrag är att skratta tillsammans med barn. Vi gör det för att barn ska få vara barn, för att barn ska få leka, busa och känna hopp. För att vi ska kunna skicka clowner och artister till länder som drabbats av konflikter eller andra katastrofer krävs att organisationen har tydliga planer och strukturer samt bra och väl förankrade säkerhetsplaner. I alla länder och på alla platser vi arbetar samarbetar vi med lokala organisationer. Detta behövs för att få tillstånd att arbeta i flyktingläger, barnfängelser och på barnhem. Ibland är vår partner en stor internationell organisation som UNHCR, UNICEF, Rädda Barnen eller Plan. Då kommer vi in i deras program och blir en del av deras arbete för att skydda barn. Men ofta arbetar vi även med lokala artister, artister som verkar i sin hemmamiljö och som är förebilder för de barn som de möter.

Bakom alla skratt ligger en massa administration och kvalitetssäkring. Dels behöver vi rapportera till våra givare vad Clowner utan Gränser gör och vilka effekter vårt arbete har för de barn som vi möter. Då behöver vi åka ut och göra uppföljning i fält. Nu var det dags att rapportera och kvalitetssäkra vårt projekt med barn som lever på gatan i Demokratiska Republiken Kongo. I detta projekt samarbetar vi med akrobatgruppen Gisenyi Acrobats. Varje vecka reser de över gränsen från Rwanda till DR Kongo för att samla ihop alla barnen till träning. De barn som inte kommit till träningen letas upp – vi vill inte låta barnen vandra omkring på gatorna i Goma och riskera att hamna i bråk, droger eller ännu värre rekryteras till rebellgrupperna som barnsoldater. Därför är det viktigt att de kommer till centret varje dag. Några av de ungdomarna som tränat länge är där alla dagar i veckan och leker med barnen.

Alla som är med i gruppen Gisenyi Acrobats var barn då det fruktansvärda folkmordet ägde rum i Rwanda 1994. De hamnade i flyktingläger och många av dem förlorade allt och alla. De levde länge ett svårt liv och många av dem berättar ofta för oss att akrobatiken räddade dem, att de fortfarande lever beror på akrobatiken och dem gemenskap de har i gruppen. Deras egna erfarenheter har gjort att de ser att det viktigaste de kan göra för framtiden är att se till att inga barn tvingas leva under lika svåra förhållanden som de själva har gjort. Att de kan bidra till att barnen de möter vågar tro på sig själva och att de kan skapa en bättre framtid för sig själva.

Det är fantastiskt roligt att sitta och jobba tillsammans med en busig grupp av 13 akrobater. Vi ska under några dagar sammanfatta det senaste årets arbete, vi ska sammanställa framgångar och utmaningar och vi ska gå igenom kvittoredovisning. Vårt kontor är på en gräsmatta under ett skuggande träd vid stranden som annars fungerar som deras träningslokal. Rätt var det är gör någon en volt och kommer sedan tillbaka och sätter sig. Alla frågor besvaras av alla, det blir många rundor och många saker sägs många gånger. Men det är viktigt att alla förstår och får vara delaktiga. När vi sammanställt allt och ska avsluta mötet kan vi sammanfatta vårt gemensamma uppdrag: att genom akrobatik och cirkus sprida skrattet över hela världen och tillsammans skapa fred - för det går ju faktiskt inte att kriga och skratta samtidigt!

/Jennifer Vidmo, generalsekreterare Clowner utan Gränser