Blogginlägg om drömställe

Premiär av Drömställe i Trollhättan

Premiärföreställning av Drömställe i Trollhättan. Femtio sjundeklassare från Somalia, Syrien, Thailan, Albanien, Afghanistan och Iran. Ungarna tjuter exalterat vid föreställningens början. Två killar som först inte velat följa med in i teatern sitter som klistrade. Läraren säger efteråt, med gråt i rösten, att hon inte sett dem uttrycka så mycket känslor som idag. 

The show is on the road!

/Pelle, Regissör

Möten som skapar skratt, mänsklighet och värde

Svenska Clowner utan Gränsers första expedition till syriska flyktingläger närmar sig sitt slut. Idag spelar vi vår elfte föreställning, i ett UNHCR-läger utanför staden Irbid i norra Jordanien. Om ett par dagar tar våra spanska kollegor över stafettpinnen och i februari återkommer vi, med en annan artistgrupp.

Det råder ingen brist på publik, i detta land som är känt för att ge fristad år många flyktingar. Vi har spelat för familjer från Syrien, Irak, Sudan, Somalia och Palestina under vår dryga vecka här.

Den nya stora flyktingströmmen kommer såklart från Syrien och det är för att sprida skratt till dessa krigsdrabbade, ofta fattiga människor, som vi främst är här.

Vår fotograf Alex Hinchcliffe har fångat magin som uppstår under våra spelningar. Den är svår att förmedla i ord. En stenig plats med tält och inhägnader förvandlas till en plats för varma möten och skratt, när barnen samlats i en stor halvcirkel på marken och de vuxna står som en mjuk mur bakom. Vi skapar kultur, mänsklighet, värde. Små barn i slitna kläder kommer fram och tar i hand och tackar för att vi kommit dit. Mammor som ser sina barn skratta, känner sig som bra föräldrar igen. En treåring kommer fram och ger mig en puss på kinden. Skäggiga män med grova arbetarhänder ler stort och tackar om och om igen för föreställningen och undrar när vi kommer tillbaks.

För dessa människor, som ofta förlorat allt de haft och vars framtid är helt oviss, påminner vårt besök om en annan, bättre värld.

Nu är det allas ansvar att stötta de system och organisationer som möjliggör en fredlig utveckling i Mellanöstern, så att dessa barn och vuxna inte blir sittande i denna hopplöshet.

Vår ensemble, Nalle, Stacey och Rupesh har sammansvetsats och är nu än mer redo att börja repetitionerna av föreställningen "Drömställe", som åker på Sverigeturné nästa år. Mer om det senare!

/Pelle Hanæus

Repetitioner för Drömställe

This project is a gift. I thoroughly enjoy it at plan to continue doing so.

I slutet av April 2013 har clownföreställningen “Drömställe” premiär på den första av de tio svenska teatrar som ingår i Clowner utan gränsers projekt DRÖMTURNÉN. Jag regisserar.

För ett par veckor sedan hade jag och min clownensemble inspirationsvecka på snälla Teater Sláva i Huddinge, utanför Stockholm. Det var så kul! Vi hittade början på ett språk, flera konkreta gestaltningsidéer och förtydligade tankar kring vad drömmar är. Vår fantastiska scenograf Johanna Mårtensson besökte oss två gånger för att dyka in i vår värld.

Ensemblen:

Nalle är clown och självutnämnd clownprofessor och grundade Clowner utan Gränser 1996. Vi känner varandra sedan 1988, har samarbetat i fem föreställningar, och rest i Kina, Kanada, Libanon, Jordanien, Rwanda, Moldavien och Estland.

Stacey är Zimbabwefödd, Sydafrika-utbildad skådespelare och Sverige-utbildad clown. Hennes föreställning “I shit diamonds” spelas snart på kvinnoclownfestivalen i Wien.

Last and least is our phenomenal college Rupesh, who was recently awarded the price for best act at the Stockholm Fringe Festival and soon opens his new show “Hamlet Incognito”at Uppsala Stadsteater. (I noticed I just changed language, again. We rehearse in English in this production, but there will be no/little text in the show.)

Next up is a clown-expedition with the ensemble to Syrian refugee camps in Jordan, in November! :0)

 

/Pelle Hanaeus