Så snart katastrofhjälpen nått fram kommer även clownerna

  • brasilien.jpg

    Louise Frisk, Clowner utan Gränsers generalsekreterare, skriver apropå katastrofen i Brasilien

För två månader sedan var två av våra artister tillsammans med Clowner utan Gränser Brasilien i Altamira regionen i Brasilien för att ge stöd till de barn och familjer som tvingats fly sina hem. Varför? Jo, på grund av den kontroversiella byggnationen av Belo Monte Hydroelectric Power Plant, den tredje största dammen i världen. Sedan byggnationen har stora områden översvämmats och tvingat flertalet stammar från sina marker. Människorna tillhör Brasiliens ursprungsbefolkning som till fullo levt av och i naturen. På grund av dammbygget tvingas de nu bo i tilldelade bosättningar utan hänsyn till ursprung, traditioner och levnadssätt.

Samtidigt som våra artister gör allt för att hjälpa de drabbade barnen tillbaka till den barndom de har rätt till, en barndom fylld av lek, trygghet och skratt, fortsätter Brasiliens president avskaffa lagar som skyddar naturen och inskränker allt oftare på ursprungsbefolkningens rättigheter. 

Nu har ännu en tragedi drabbat Brasilien. Ännu en av landets dammar har brustit. Denna gången i Belo Horizonte regionen, inte långt bort från Altamira där vi nyligen turnerade, har det som inte får hända hänt.

I brist på information från svenska nyheter hör jag av mig till våra vänner i syskonorganisationen Clowner utan Gränser Brasilien. De senaste siffrorna slår emot mig som en vägg. 84 människor är döda. 276 fortfarande försvunna. Naturen är förstörd.

Hur kan detta få hända? Till skillnad från naturkatastrofer som kan slå mot vår jord plötsligt var detta något som hade kunna förutses och stoppas. Precis samma sak hände för bara ett år sedan. Samma företag. Samma typ av damm. Mina brasilianska kollegor berättar om rykten som säger att sprickor i dammen hade börjat synas men att arbetat ändå fortsatte framåt med full kraft. På grund av pengar har för mycket mineraler utvunnits för fort och säkerheten prioriterats bort. Lervällingen som nu rasar fram är enorm och ostoppbar. Slaggprodukterna som spridits har redan dödat en flod och är nu på väg mot nästa, en av Brasiliens största som korsar fem delstater. Konsekvenserna går inte att föreställa sig. Nyheterna säger att det finns 537 liknande situationer runt om i landet. 537.

Men mitt i allt det mörka planerar våra brasilianska vänner i skrivandes stund sin turné till det drabbade området. Så snart den humanitära katastrofhjälpen nått fram så kommer även clownerna dit. För när det är som värst behövs skrattet som mest. Med skrattet kommer också hoppet om framtiden – och modet att tro på en annan morgondag. Katastrofen i Belo Horizonte är redan ett faktum, men Clowner utan Gränser kommer fortsätta kämpa för att förändra världen underifrån och upp - genom att ta tillbaka skratt, hopp och drömmar till de som behöver det allra mest.

/Louise Frisk, generalsekreterare Clowner utan Gränser