Våldet i Syrien eskalerar i takt med att omvärldens intresse svalnar

Att arbeta på Clowner utan Gränser innebär att hoppet alltid finns nära. Det är som ingjutet i märgen på alla oss som finns i organisationen. Men ibland får sig hoppet en törn. Som när en inser att efter sju år av våld och död finns ännu inget slut på konflikterna i Syrien. Snarare tvärt om. På en presskonferens i Beirut för ett par dagar sedan sa en FN-representant att situationen är värre än någonsin och samtidigt rapporterar Ekot om att våldet i Syrien ökar. Den senaste veckan har varit den blodigaste någonsin på flera år.

Om jag inte aktivt letade efter den här informationen skulle jag inte märka av vad som händer i mitt dagliga liv. Det är inte vad människor pratar om på bussen. Det är inte vad våra politiker prioriterar att lösa. Det är inte vad våra medier väljer att sätta på löpen. Våldet i Syrien eskalerar i takt med att omvärldens intresse svalnar.

I samband med att vårt nya projekt Cirkus för hopp och styrka, där vi ska arbeta med asylsökande, snart startar i Sverige går jag igenom statistik från Migrationsverket. 2015 inkom 162 877 ansökningar om asyl. 2017, två år senare, 25 666 stycken. Stående för sig själva skulle siffrorna kunna beskriva en värld som blivit fredligare, en verklighet där människor inte längre tvingas på flykt undan krig och konflikter. Men vi lever inte i en sådan värld, den verkligheten finns inte. Under första veckan i februari tvingades istället tiotusentals nya människor att fly från sina hem i Syrien. Nya provisoriska tältläger byggs dagligen upp. Nöden är stor. Kanske till och med större än någonsin.

Samtidigt som vi gläds åt Kallas vinst i OS är det viktigt att vi inte glömmer det. Att vi inte låter låga siffror av asylansökningar och lugna tågstationer vagga oss in i en falsk tro om att allt har blivit bättre, att människor inte längre är i lika desperat behov av vår hjälp. För faktum är att läget i Sverige idag inte är en spegling av hur resten av världen ser ut. Bara för att vi stängt dörren om oss, och inte längre kan se nöden, betyder inte att den inte finns. Det är dags att vi tar vårt ansvar som medmänniskor igen. Att vi visar att det enorma engagemang som privatpersoner, ideella organisationer och Sverige visade 2015 fortfarande finns.

Ni kan räkna med Clowner utan Gränser i det arbetet. Vi har och kommer aldrig sluta arbeta för en fredlig värld. En värld där alla människor känner sig trygga, hoppfulla och får sina mänskliga rättigheter tillgodosedda.

/Karin Lekberg, styrelseordförande Clowner utan Gränser