Brasilien

I Amazonas Altamira regionen i Brasilien har barn och familjer tvingats fly sina hem och lever nu osäkert utanför samhället. De har tvångsflyttats på grund av den kontroversiella byggnationen av Belo Monte Hydroelectric Power Plant som är den tredje största dammen i världen. Sedan byggnationen har stora områden översvämmats och tvingat flertalet stammar från sina marker. Det är människor som tillhör Brasiliens ursprungsbefolkning som som till fullo levt av och i naturan. Nu måste de istället bo i tilldelade bosättningar utan hänsyn till ursprung, traditioner och levnadssätt.

Tillsammans med Clowner utan Gränser Brasilien gjorde vi därför vår första turné till området 2018, för att ge barnen en plats att där de kan slappna av, leka och skratta. Allt för att skapa hopp i en situation som är oviss och svår för barn att förstå. Vi vill inspirera till kreativitet och glädje och visa hur en kan hitta dit oberoende av vart en befinner sig.

Dessutom arbetar artisterna även i Favelas och i de ockuperade områden med tillfälliga bosättningar som människor som lever på gatan själva har skapat. Här finns många barn, de lever utanför samhället och den enda kontakt de har med myndigheterna är då polisen kommer dit för att riva ner deras tält. Våld är ett konstant inslag i dessa människors liv. Därför behövs här Clowner utan Gränser och vi arbetar för att skapa ny energi, gemenskap och skratt genom föreställningar och parader i området.

Vill du stödja vårt arbete för barn som lever i utsatthet i Brasilien? Ge ett bidrag eller bli månadsgivare och hjälp oss sprida mer skratt ut i världen.