Clowner utan Gränser på ny turné för att möta asylsökande ungdomar

I projektet Cirkus för hopp och styrka turnerar Clowner utan Gränser runt om i Sverige för att möta barn, unga och vuxna som kommit till Sverige på flykt. Genom underhållande förställningar och självstärkande workshops stärker vi ungdomars självkänsla samt relationer mellan barn och vårdnadshavare. Vidare bidrar våra aktiviteter till minskad stress och att hopp om framtiden kan skapas. Dessutom utbildar artistpedagoger från Clowner utan Gränser personal och volontärer från andra verksamheter som arbetar med asylsökande i våra metoder för att ge dem nya verktyg i sin arbetsroll. Så skapas positiva ringar på vattnet. 

Cirkus för hopp och styrka är ett treårigt projekt som finansieras av Asyl-, migrations och integrationsfonden. Under projektets första period mötte våra artister över 2200 asylsökande barn, ungdomar och vuxna med skratt, lek och hopp.

– Många av de ensamkommande ungdomarna har en tuff situation just nu, med en stor osäkerhet om de får stanna kvar i kommunen och i Sverige. Jag tror att det var skönt för dem att slippa tänka på det, och få möjligheten att skratta och för en stund slippa tänka på situationen de befinner sig i. Tack för ett fantastiskt arbete, sa en av kontaktpersonerna på ett boende efter vårt besök. 

Nu fortsätter projektet men en turné särskilt riktad till asylsökande ungdomar. Vi tar därför nu emot bokningsförfrågningar från HVB-hem, introduktionsklasser och andra samlingsplatser för ungdomar. För mer information och bokning kontakta projektledare Kristina Eriksson på: kristina.eriksson@skratt.nu. Se ungefärliga datum och platser nedan:

  • Vecka 40: Stockholms län
  • Vecka 41: Uppsala län
  • Vecka 42: Gävleborgs län
  • Vecka 43: Dalarnas län
  • Vecka 45: Dalarnas län
  • Vecka 46: Västmanlands län 
  • Vecka 47: Stockholms län

– Clowner utan Gränser har arbetat med människor som kommit på flykt till Sverige sedan 2013. Fortfarande finns dock tyvärr ett stort behov i att ge dessa personer psykosocialt stöd på grund av ovissa livssituationer och framtidsöden. Så länge världen ser ut som den gör kommer vi göra allt vi kan för att bidra till att de alla, liten som stor, får fyllas med skratt, lek och hopp igen. Därför är vi så tacksamma för detta bidrag från Amif och ser fram emot att få många nya bokningar som förhoppningsvis kommer leda till fantastiska möten, säger Kristina Eriksson, projektledare Clowner utan Gränser. 

Kontaktpersoner
Karin Tennemar, kommunikatör: karin.tennemar@skratt.nu / 076-038 82 13
Kristina Eriksson, projektledare: kristina.eriksson@skratt.nu / 073-502 68 20