DR Kongo

Kriget i Demokratiska Republiken Kongo har pågått under en lång tid och trots fredsdeklarationer är läget i landet fortfarande mycket instabilt. Mer än 2,5 miljoner människor befinner sig på flykt inom landet och många flyr varje dag över gränsen till grannländerna. Kriget har lämnat otroligt många människor i extrem utsatthet och barn har förlorat sina föräldrar.

Många barn lever därför på gatan i DR Kongo idag. Ett liv som per definition ofta innebär klammeri med rättvisan och problematik kring drog- och sexhandeln är stor. Dessa barn hamnar ofta i fängelse. En plats som inget land i världen vill erkänna finns. Men det gör det. I barnfängelset i huvudstaden Goma har Clowner utan Gränser arbetat i flera år. Barnen som sitter inlåsta här får ingen rehabilitering, skola eller annat stöd utan är helt övergivna. De äldsta barnen är 17 år och de yngsta cirka åtta år. Vissa av dem är anklagade för mord, andra för att ha stulit en avokado på marknaden. Några av dem är satta i fängelset av sina egna föräldrar som hittat på att de begått ett brott, ofta har då barnet ifråga en intellektuell funktionsvariation som förknippas med skam och föräldrarna vill därför inte ha kvar barnet i hemmet.

I fängelset spelar våra artister föreställningar för att ge barnen en paus från stress

och skapar nya glada minnen att se tillbaka på när mörkret kommer. Vi hjälper dem att bara få vara barn igen. Det är livsviktigt.

”Idag visste vi att det skulle bli en bra dag när vi fick höra att clownerna skulle komma” sa en pojke till oss senast.

Till DR Kongo åker också vår samarbetspartner Gisenyi Acrobats varje vecka och skapar en trygg mötesplats för de barn som lever på gatan genom att erbjuda cirkusträningar. Dyker någon inte upp till veckans träning åker då någon från Gisenyi Acrobats och leta reda på personen. Allt för att hjälpa dessa barn att hålla sig borta från kriminalitet och annan problematik. Flera av ungdomarna som tränats av Gisenyi Acrobats är nu själva ledare i gruppen och lokala samhällsaktörer. Så förändrar akrobatiken på riktigt barn och ungdomars liv.

2016 reste sångerskan Sabina Ddumba med oss till DR Kongo för att sprida skratt och musik till barn som lever i utsatthet. Se filmen från turnén, gjord av Stage3.