"En föreställning kan vi förvandla vilken plats som helst till magi"

Clowner utan Gränsers kärna är våra artister. Våra fantastiska artister som donerar sin tid och talang för att turnera världen runt för att sprida skratt och lek till de barn som behöver det som mest. Idag har vi ungefär 300 artister i nätverket som är professionella cirkusartister, clowner och musiker. En av dem är Anneli de Wahl som gjort en massa tillsammans med oss. Men vad är det som driver henne? Har hon ett särskilt varmt minne och vad har Clowner utan Gränsers arbete egentligen för effekter? I en intervju med Anneli får du svaren!

Varför är du engagerad i Clowner utan Gränser?
Jag är engagerad i Clowner utan Gränser för att jag tycker att alla barn, oavsett vilken situation de befinner sig i, ska få känna glädje, kärlek, att de är viktiga och den där varma sprudlande känslan i kroppen. Att även under de tuffaste omständigheter få känna att de är de mest fantastiska personerna och lyfta fram leken och kreativiteten som de har inom sig. Skratt är ett otroligt starkt verktyg som får människor att känna sig som människor och med en föreställning kan vi förvandla vilken plats som helst till magi och låta resten av världen vara utanför. Gång på gång ser jag behovet av att skapa en sådan plats och mötet mellan clownerna och barnen öppnar upp en dörr till allt detta. Ju mer involverade jag är i Clowner utan Gränser desto mer engagerad blir jag.

Berätta om ett särskilt varmt minne från en Clowner utan Gränser-turné!
I en by längs floden Xingu i Brasilien Amazonas gör vi en parad med musik, jonglering, clown och tokerier. Barnen klättrar högt upp i ett träd för att plocka frukt till oss och vi smaskar på dessa lila små frukter tillsammans. En flicka tyr sig lite extra till mig och vill gärna vara nära så vi går hand i hand. När vi kommer ner till strandkanten av floden ser vi båten som ligger och väntar på att ta oss tillbaka till Altamira. Flickan förstår att vi ska åka och hon slänger armarna runt mig, lägger huvudet mot mitt bröst och säger ”não não” vilket på portugisiska betyder ”nej nej”. Vi står så en stund. Jag känner att jag själv har nära till tårarna, tagen av stunden, jag vill inte lämna henne. Så jag tar upp en liten leksak som piper ur min ficka och gömmer i handen, trycker fingret mot hennes mage, det piper som magi. Hon skrattar till, skiner upp och nu säger hon istället ”wow”. Sedan hoppar jag i båten med de andra clownerna och hon hjälper de andra barnen att knuffa i båten och alla vinkar glatt hejdå. Jag ler så stort jag kan för deras skull och påminner mig om att det är därför som vi är där. I samma stund som barnen är utom räckhåll så kommer gråten. Jag gråter för att det har varit en så otroligt vacker dag, så mycket glädje, skratt, kärlek, gemenskap och jag hoppas att barnen känner samma sak när de tänker tillbaka på när clownerna steg iland i deras by.

Vad har du sett för positiva effekter av Clowner utan Gränsers arbete?
På turné i Sydsudans flyktingläger spelade vi föreställningar där jag uppträdde med ett glädjesprudlande rockringsnummer. Efter föreställningarna höll jag i en rockringsworkshop med barnen och tillsammans tillverkade vi även rockringar utav plaströr och färgglad tejp som vi hittade på plats. Jag lärde dem alla trix jag kunde och de egentillverkade rockringarna lämnade vi kvar på fritidsgården dit barnen kan vara om dagarna. Sex månader senare åkte jag tillbaka till samma plats i ett nytt projekt. Första dagen åker vi till flyktinglägret och när vi öppnar grinden till fritidsgården ser jag 10 barn som rockar med samma rockringar. En pojke har pillat in små stenar i rockringen så det låter härligt när den snurrar runt hans midja. Detta visar att en timmes föreställning eller workshop ger barnen lek i mer än ett halvår efteråt. Att hålla sig aktiv och göra något glädjefullt är av största betydelse i en situation som denna.