Grekland

Över 60 miljoner människor befinner sig på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Det är de högsta siffrorna någonsin sedan andra världskriget, siffror som representerar verkliga människor. Människor det är vårt allas ansvar att se och engagera oss för. Clowner utan Gränser finns på plats i Grekland för att ge människor som flytt över Medelhavet ett varmt välkomnande till Europa.

Då allt fler människor tog sin tillflykt över Medelhavet under 2015 började Clowner utan Gränser då arbeta i Grekland, både på fastlandet och öarna (vi har tidigare funnit på plats i Libanon, Jordanien och Kurdistan). Under 2015 och 2016 gjorde Clowner utan Gränser 23 turnéer till Grekland och fortsätter under 2017 arbetet. Vi har även stöttat lokala artister genom finansiellt stöd och utbildning vilket resulterade i att cirkusgruppen "Who Nose" grundades och de arbetar nu regelbundet i Atens flyktingläger.

Vårt arbete för barn på flykt är livsviktigt. Genom mjuka lekar och spännande föreställningar ger clownerna en tillfällig lättnad och ett andrum för barnen som lever under stark yttre press i sin minst sagt ovissa situation. Genom workshops och lek ger vi barnen en grund som de själva och tillsammans med sina familjer kan fortsätta att bygga på efter att clownerna lämnar. Långsiktigt innebär detta ett viktigt psykosocialt stöd, ökar barnen kreativitet och får dem att glömma sina bekymmer för en stund. På så vis kan vi långsamt spräcka bubblorna av oro, rädslor och skräck och börja fylla livet med mening och minnet med hoppfulla stunder.

Se kort film från en av turnéerna på Lesbos 2015.

 
Vårt arbete för människor på flykt finansierades under 2016 med medel från PostkodLotteriets Kulturstiftelse och Vi Gör Vad Vi Kan. Vill du vara med och stödja vårt arbete för barn på flykt? Ge ett bidrag eller blir månadsgivare och sprid skratt världen över.