Indien

I Mumbai ligger ett av världens största red light distrikt. Här växer en hel generation barn upp på bordeller och gömmer sig under sina mammors sängar när kunder strömmar in under dygnets alla timmar. Tillsammans med lokala organisationer arbetar vi för att ge dessa barn ett andrum. Sedan 2013 har vi besökt området för att spela shower på det center dit barnen kan gå för att komma undan bordellerna. Clownerna kommer då och bjuder på skratt och en möjlighet att se en annan värld och att drömma sig bort för en stund.

Under 2016 började vi också utbilda och arbeta tillsammans med indiska artister som under ledning av Clowner utan Gränser driver drama- och cirkusträningar för barnen i red light distriktet. På dessa träffar får barnen prova på olika konstformer men blir också sedda för de barn de är. Efter att barnen själva önskat de har de också fått spela föreställningar för publik, bland annat sina mammor. Att se hur de unga flickorna gått från att knappt våga möta en blick till att stå på scen framför massor av människor är magiskt. En av flickorna hade både sin mamma och mormor i publiken och efteråt sa de "nu förstår vi att ett annat öde än red light distrikt är möjligt för vår flicka."

Under sommaren 2018 hade Clowner utan Gränser den fantastiska möjligheten att bjuda in sex stycken av flickorna från red light distriktet till Stockholm. Här i Sverige spelade de sin framtagna föreställningar för barn, unga och vuxna under en vecka och berättade sin viktiga historia. 


På två turnéer till Indien har skådespelerskan Suzanne Reuter (a.k.a tuppclownen Rostie) varit med. Suzanne har i flera intervjuer berättat om resorna och om sitt engagemang för Clowner utan Gränser.

 

Vill du stödja vårt arbete för barn som lever i utsatthet i Indien? Ge ett bidrag eller bli månadsgivare och hjälp oss sprida mer skratt ut i världen.