Indien

I Mumbai ligger ett av världens största red light distrikt. Här växer en hel generation barn upp på bordeller och gömmer sig under sina mammors sängar när kunder strömmar in under dygnets alla timmar. Tillsammans med lokala organisationer arbetar vi för att ge dessa barn ett andrum. Sedan 2013 har vi besökt området för att spela shower på det center dit barnen kan gå för att komma undan bordellerna. Clownerna kommer då och bjuder på skratt och en möjlighet att se en annan värld och att drömma sig bort för en stund.

Under 2016 började vi utbilda och arbeta tillsammans med indiska artister som under ledning av Clowner utan Gränser-artisten Rupesh Tillu startade drama- och cirkusträningar för barnen i red light distriktet. Det började med en gång per vecka men blev snabbt så populärt att de utökade till två gånger. På dessa träffar får barnen prova på olika konstformer och de blir sedda för de barn de är. Under vår turné dit i december 2016 ordnade vi som avslutning på året så barnen fick sätta upp den föreställning de övat på för sina mammor, som vår partner mutade ut från bordellerna. Att se hur de unga flickorna gått från att knappt våga möta en blick till att nu stå på scen framöver massor av människor var magiskt. En av flickorna hade både sin mamma och mormor i publiken och efteråt berättade de för oss hur de förstod att ett annat öde än red light distrikt väntade deras flicka när de såg henne på scen.

Både på turnén 2015 och 2016 var skådespelerskan Suzanne Reuter (a.k.a tuppclownen Rostie) en del av ensemblen. Suzanne har i flera intervjuer berättat om resorna och om sitt engagemang för Clowner utan Gränser. Senast i TV4 Nyhetsmorgon tillsammans med projektets initiativtagare, artisten Rupesh Tillu. Se här! I SVT-programmet Go'kvälls inslag ett och inslag två kan du också se filmer från Suzannes första turne till Indien.

I Mumbai arbetar Clowner utan Gränser också med barn som lever på gatan, barn som bor i slummen och barn smittade med HIV. En bit utanför staden ligger byn Karjat. Här ger vi föreställningar och workshops till de många barn och ungdomar som är inlåsta i fängelset. Målet är att nå landets allra mest utsatta barn som saknar psykosocialt stöd från de indiska myndigheterna.


Vill du stödja vårt arbete för barn som lever i utsatthet i Indien? Ge ett bidrag eller bli månadsgivare och hjälp oss sprida mer skratt ut i världen.