"Ju mer involverade jag är i Clowner utan Gränser desto mer engagerad blir jag"

Kärnan i Clowner utan Gränsers organisation är våra artister. Därför öppnar vi varje år upp för möjligheten att dom får ansöka om projekt dom vill driva med finansiering från oss. En av dessa eldsjälar är Anneli de Wahl som just nu befinner sig i turné på turné i Brasilien och är anledning till varför Clowner utan Gränser arbetar där. Vi passade på att prata lite mer med Anneli såhär halvvägs in i turné för att se hur det känns nu när hennes idé blivit verklighet.

Varför ville du driva projektet i Brasilien?
Våren 2017 träffade jag Aline, en av dom som startat Clowner utan Gränser Brasilien, och hon berättade om situationen i Altamiraregionen i och med bygget av kraftverket Belo Monte. Därefter började jag läste jag på och såg dokumentärer på eget håll och jag slogs framförallt av den kraft som fått lokalbefolkningen att kämpa för floden, skogen och rätten till sin kultur och sätt att leva. Under hela 30 år har folket kämpat för naturen och sina liv men dessvärre var korruption och företagens makt större och kraftverket är nu till 98 % färdigställt. Människor, däribland många barn, som tidigare har levt i samklang med floden och skogen har nu förlorat sina hem, sin försörjning, sin kultur och sin identitet. Jag kände starkt att det är deras tur att få något tillbaka, att tänka på något annat, känna medmänsklighet, en gnutta hopp och framförallt visa barnen att de kan hitta lek och skratt vart de än befinner sig.

Så hur känns det nu när ni är på plats?
Vi har tagits emot med öppna armar av lokalbefolkningen. Vi har spelat föreställningar för barnen i de nybyggda områdena i Altamira dit de har blivit omplacerade mot sin vilja och utan hänsyn tilldelas levnadssätt. Vi spenderade även en heldag i en by som ligger kvar vid floden men har fått ta många konsekvenser sedan bygget och inte heller deras liv är eller kommer någonsin bli detsamma. Slutligen har vi hållit i workshops för unga kulturutövare och intresserade i Altamira för att ge dem verktyg att själva skapa föreställningar och ta våra metoder vidare. 

Flera nyckelpersoner med information om situationen har också tagit emot oss, däribland en kvinna som är ordförande i en förening för ursprungsbefolkningen. Hon bjöd med oss i sin båt och vi åkte längs med floden medan hon berättade om allt ifrån oron över att floden nu beter sig annorlunda, urholkningen av fiskebeståndet, de översvämmade områdena till till hur människor farit illa, depression och alkoholism som drabbat många efter att allt de tidigare känt till ryckts bort ifrån dem. Hon berättade hur hon själv stått tillsammans med befolkningen från en by redo med pil och båge när polisen kom för att forcera bort byns invånare. I 45 dagar lyckades de hålla byn innan polisen med våld förflyttade dem.

Efter en av föreställningarna frågar en flicka varför vi var där. Vi svarade att vi är här för att träffa, leka och spela föreställning för dem. Hon svarade förvånat: ”För oss? Är ni här bara för oss?” Hon trodde inte att det kunde vara sant att någon var där enbart för dem. ”Ja, absolut!” Svarade vi. Hon sprack upp i ett leende. Just för denna stund var hon och de andra barnen de viktigaste i hela världen och vi kan inte räkna alla de kramar vi fick och gav.

En lärare på skolan vi spelade på i byn längs med floden Xingu sa till oss: ”Ibland går det väldigt lång tid då jag inte skrattar för att livet är väldigt tufft här. Men idag skrattade jag så mycket att jag fick ont i käkarna.”

Wow! Vad fantastiskt att höra! Heja er! Men Anneli, en blir ju lite nyfiken, varför är du engagerad i Clowner utan Gränser?
Jag är engagerad i Clowner utan Gränser för att jag tycker att alla barn, oavsett vilken situation de befinner sig i, ska få känna glädje, kärlek, att de är viktiga och den där varma sprudlande känslan i kroppen. Att även under de tuffaste omständigheter få känna att de är de mest fantastisk personerna och lyfta fram leken och kreativiteten som de har inom sig. Skratt är ett otroligt starkt verktyg som får människor att känna sig som människor. Och med en föreställning kan vi förvandla vilken plats som helst till magi och låta resten av världen vara utanför. Gång på gång ser jag behovet av att skapa en sådan plats och där mötet mellan clownerna och barnen öppnar upp en dörr till allt detta. Ju mer involverade jag är i Clowner utan Gränser desto mer engagerad blir jag.