Kina

I förorterna utanför de stora städerna i Kina bor miljontals migrantarbetare som arbetar för mycket låg lön och under mycket svåra förhållanden. Deras barn växer upp med mycket liten kontakt med sina föräldrar, har inte har rätt att gå i samma skolor som de barn som är födda i staden och betraktas på många sätt som mindre värda. Clowner utan Gränser vill visa att även dessa barn har rätt att skratta, leka och tro på framtiden.

Clowner utan Gränser började arbeta i Kina 2015 och har sedan dess återvänt varje år. Här finns övergivna barn som växer upp på den socioekonomiskt utsatta landsbygden utan sina föräldrar. Här finns barn vars föräldrar är fast i sexindustrin och som själva löper risk att bli traffickade. Här finns barn på barnhem och barn till migrantarbetare som inte har inte rätt till skolgång eller sjukvård eftersom de inte är skrivna i staden där de bor. 

Genom att besöka dessa barn visar vi dem att vi ser och tror på dem. Med det hoppas vi fylla dem med inspiration och mod inför framtiden. På sikt främjar detta människovärdet. Under turnéerna har vi också bjudit in barnens föräldrar till föreställningarna för att skapa lustfyllda möten dem emellan och ge föräldrarna verktyg för att närma sig sina barn.

Genom vårt arbete i Kina vill vi också inspirera konstnärer och artister i landet att arbeta på samma sätt. Vi arbetar därför med att kompetensutbilda lokala i artister och sprida kännedom om möjligheten att arbeta gentemot dessa barn. På ett icke-politiskt vis visar vi hur en kan använda konst och kultur för att sprida glädje och stå upp för människors lika värde. Därför är alltid lokala artister med i våra artistteam.

Vill du stödja vårt arbete för barn som lever i utsatthet i Kina? Ge ett bidrag eller bli månadsgivare och hjälp oss sprida mer skratt ut i världen.