Glädje stärker hälsan

Clowner utan Gränser har arbetat i Kurdistan sedan 2013. Vi sätter upp föreställningar för barn och vuxna som kommit på flykt från Syrien samt för människor på flykt inom landet. Genom lek och skratt vill vi stärka deras psykiska hälsa och hjälpa dom att hitta tillbaka till glädjen och hoppet inom sig.

Clowner utan Gränser arbetar för att väcka hopp, skratt och drömmar till liv hos de barn som tvingats fly kriget i Syrien och striderna i Irak. Kriget har drivit miljontals familjer och barn på flykt undan våld och oroligheter. Flyktinglägrena är överfulla, köerna kilometerlånga. Många har förlorat allt; sitt hem, sina vänner, släktingar och många barn har förlorat en eller båda sina föräldrar. 

Islamiska staten har genom sina våldshandlingar gått hårt fram i området och många grupper är särskilt utsatta. Våra artister åker till flyktingläger, center och till byar som upprättat skydd till människor på flykt. Där möter de främst barn och vuxna som är på flykt från Syrien (de flesta av dem är syriska kurder), Yassidier (etniska kurder med en särskild religion som IS gått särskilt hårt emot) och minoritetsgruppen Kakis. De lockar barnen till bubblande skratt och lär dem leka igen, håller i workshops och övningar för att stärka självkänsla och skapa hopp om framtiden. Arbetet sker i samarbete med KRG (Kurdiska Regeringens Representation i Sverige) och lokala organisationer.

Vill du stödja vårt arbete för barn på flykt och barn som lever i utsatthet i Kurdistan? Ge ett bidrag eller bli månadsgivare och hjälp oss sprida mer skratt ut i världen.