Nu blir Andreas drömprojekt i Filippinerna verklighet

Clowner utan Gränser är just nu i Filippinerna för att sprida skratt och hopp till barn som på olika sätt lever i utsatthet och som drabbats av den senaste tyfonen. Projektet är artistinitierat vilket innebär att det var en av våra engagerade artister, nämligen Andrea Hilario, som skickade in en ansökan till Clowner utan Gränsers styrelse för att driva projektet. En ansökan som beviljades och nu är teamet på plats! Vi passade på att prata lite med Andrea för att se hur allt känns.

Berätta Andrea, varför ville du driva detta arbete i Filippinerna?

 Jag är svensk/filippin och har ända sedan jag började arbeta med Clowner utan Gränser drömt om att genomföra ett projekt i Filippinerna. När jag för första gången besökte landet som vuxen åkte jag timvis genom socialt utsatta områden och dom starka bilderna har jag aldrig kunnat glömma. Här behövs det mer skratt och gläjde tänkte jag och nu blir det verklighet!

Hur känns det nu när ni är på plats? Vilka barn möter ni? Hur har dom tagit emot er?

– Det känns så fint att äntligen vara på plats och dessutom att ha spelat vår första show! Vi spelade på en stor skola i Manila och fick en hejdundrande publik på 1200 glada barn. Vi blev så varmt mottagna på skolan och lärarna vi mötte var supertacksamma för att deras elever fick se föreställningen. Många av barnen kommer aldrig i kontakt med kultur sa de och vi fick höra att det förmodligen kommer vara något de minns en lång tid framöver. Barnen vi mötte lever på gatan tillsammans med sina familjer och skolan är därför en viktig del i deras liv, både för att det är här de får sitt mål mat om dagen men också för att skapa framtidstro. Det kändes fint att få komma just till denna viktiga plats och sprida skratt bland barnen. Dom var så fascinerade över den flygande akrobatiken och jonglerngen!

Ditt engagemang är verkligen fantastiskt! Vad var det som fick dig att börja engagera dig i Clowner utan Gränser? 

– För Clowner utan Gränser är den organisation där jag kan använda mitt artisteri och cirkusskapande för de barn i världen som får minst underhållning och kreativitet. Clowner utan Gränser är även en organisation som ständigt öppnar upp ögonen för mig genom att möte människor från olika kulturer och omständigheter.