Rwanda

Rwanda är ett land som fortfarande lider av sviterna från folkmorden 1994 och som en konsekvens finns i dag stora mängder barn som lever utan föräldrar i Rwanda. Många människor, barn som vuxna bär även på svåra psykiska trauman och en stor del av befolkningen lever i extrem fattigdom.

Clowner utan Gränser har i flera år arbetat i Rwanda, många i samarbete med vår partner Gisenyi Acrobats, ett artistkollektiv vars medlemmar växte upp på gatan och som idag arbetar för att stärka barn och unga som lever i utsatthet på samma sätt som de en gång gjorde.

I södra Kivu-området och gränsområdet mellan Rwanda och Demokratiska Republiken Kongo lever många barn i utsatthet, otrygghet och bär på en ovisshet för framtiden och nutiden. De fem stora flyktingläger som finns i Rwanda fylls dagligen med människor som flyr striderna i DR Kongo, många av dem är barn.

Clowner utan Gränser arbetar med att ge psykosocialt stöd till barn som lever under dessa förhållanden i området. Tillsammans med Gisenyi Acrobats genomförs också veckovisa träningar i akrobatik och cirkus i Goma och Gisenyi med totalt 150 gatubarn, samt barn boende på barnhem. Den långsiktiga träningen som utvecklats under flera år skapar trygghet och gemenskap, något som minskar riskerna för att dessa barn ska hamna i missbruk, kriminalitet och prostitution. 

Vill du stödja vårt arbete för barn som lever i utsatthet i Rwanda och DR Kongo? Ge ett bidrag eller bli månadsgivare och hjälp oss sprida mer skratt ut i världen.