Stöd efter orkanen Matthew

Sista turnén 2016 blev den till Haiti för att ge stöd de till som drabbats av orkanen Matthew tidigare under året. Turnén finansierades av Tui (tidigare Fritidsresor) och var ett samarbete mellan artister från Clowner utan Gränser Sverige och Clowner utan Gränser USA och många artister från Haiti. Denna grupp av fantastiska artister samlade alla sina tricks och konster och bjöd sedan på en show fylld av mim, clown, jonglering, akrobatik och musik!

Tisdagen den 4 oktober 2016 drabbade orkanen Matthew Haiti med en vindstyrka på 230 km i timmen. Skyfall och 16 meter höga vågor översvämmade kusten, rev ner träd, slet bort hustak och skadade vägar och broar. Orkanen drabbade ett redan sårbart land som de senaste åren kämpat för att återhämta sig från den förödande jordbävningen 2010. De stora översvämningarna som orkanen Matthew orsakade innebar också en stor risk för Haiti, som har en av världens värsta koleraepidemier med täta utbrott efter översvämningar.

Efter Matthew var tusentals barn och deras familjer är i stort behov av stöd. Många människor förlorade nära och kära, sina hem och ägodelar och deras försörjningsmöjligheter blivit omintetgjorde vilket kommer påverka dem lång tid framöver.

Efter orkanen var biståndet till landet stort och omfattande men två månader senare levde ännu många människor utan att ha sina basala behov, så som mat, vatten och skydd, uppfyllda. Efter dialog med våra lokala partners på plats, som sa att – det som behövs nu är skratt, särskilt under högtiderna i december, och med finansiellt stöd från Tui, kunde vi åka till Haiti på en turné för att sprida skratt och hopp!

Turnén gick 15-29 december och var ett samarbete mellan Clowner utan Gränser Sverige och Clowner utan Gränser USA. Tillsammans med lokala artister (som Clowner utan Gränser USA samarbetat med många gånger tidigare) spelade vi föreställningar och bjöd på lekworkshops för barn, ungdomar och vuxna för att ge dem en stunds paus från all oro. Sammanlagt mötte och skrattade vi med 1644 personer under turnén.