Lekfulla ambassadörer

Nästan en miljon människor befinner sig på flykt i Sydsudan sedan inbördeskriget bröt ut i december 2013. Vi har inlett ett samarbete med organisationen Terre des Hommes, för att arbeta med ungdomar vars behov lätt glöms bort och som befinner sig i riskzon för våld och oroligheter. Vi arbetar med workshops och föreställningar för människor på flykt i huvudstaden Juba för att sprida skratt och hopp.

2011 bildades Sydsudan, världens yngsta land, efter många års våld och konflikter i Sudan. I december 2013 bröt våld ut igen. Konflikten är brutal från båda sidor med våldtäkter, attacker mot civila, kyrkor, moskéer, sjukhus och flyktingar. Hundratusentals människor har tvingats lämna sina hem lever nu som internflyktingar i desperat behov av hjälp från omvärlden.

Biståndsorganisationer på plats vittnar om att behovet av psykosocialt stöd är enormt stort. Tillsammans med organisationen Terre des Hommes har vi därför skapat ett projekt som i första hand riktar sig till ungdomar. Vi har utbildat 90 ungdomar i kreativa workshops, fyllda av lekar, storytelling och cirkuskonster. Dessa ungdomar blir i sin tur lekfulla ambassadörer som tar med sig sina nyvunna kunskaper och metoder tillbaka till sina familjer, vänner och lokalsamhällen. På så vis skapar vi positiva ringar på vattnet i en miljö som kantas av oro och instabilitet.

Vårt arbete i landet finansieras av medel från Världens Barn. Vill du stödja vårt arbete för barn som lever i utsatthet i Sydsudan? Ge ett bidrag eller bli månadsgivare. Tack!