Syrien

Clowner utan Gränser har arbetat för Syriens barn sedan konflikten bröt ut för snart åtta år sedan. Till bland annat Jordanien, Kurdistan, Libanon och Grekland har vi turnerat för att möta syriska barn och unga på flykt med skratt, hopp och drömmar. Tillsammans med den libanesiska organisationen Clown me in har vi också drivit ett projekt de senaste två åren för att utbilda lokala artister och pedagoger som i sin tur arbetar med syrier på flykt i landet och andra utsatta grupper för att stärka deras psykosociala hälsa och främja jämställdhet. Det är i samarbete med Clown me in som Clowner utan Gränser nu påbörjar vårt arbete i Syrien.

Artisterna turnerar till as-Suwayda i södra Syrien för att där leda utbildningar för syriska artister. Under utbildningen kommer deltagarna få kunskaper i Clowner utan Gränsers kreativa metoder. Målet är att artisterna ska ges nya verktyg och inspiration och att vi på sikt ska bygga ett starkt nätverk av artister och pedagoger i Syrien, likt det i Libanon. Dessa ska med vårt stöd arbeta med barn och unga i regionen som drabbats av kriget.

I en situation som den i Syrien, som under så lång tid präglats av våld och ovisshet, är skrattet viktigare än någonsin. Genom att stärka syriska artister och erbjuda barn och unga aktiviteter i positiva och trygga sammanhang hoppas vi kunna skapa ny energi och hopp om framtiden. På lång sikt bidrar det till fred. 

Vill du stödja vårt arbete i Syrien? Ge ett bidrag eller bli månadsgivare. Tack!