För Syriens Barn

Clowner utan Gränser började arbeta för barn på flykt från Syrien 2012, främst i flyktingläder i Syriens grannländer. Genom föreställningar, workshops och lek väcker vi drömmar till liv och påminner barn om att hoppet aldrig får gå förlorat. I en tillvaro av kaos och krig kan skrattet förändra liv.

"Sedan ni kom hit har barnen slutat leka krig - och börjat leka clowner" Citat från UNICEF anställd i flyktinglägret Za'atari i norra Jordanien. 

Det fruktansvärda kriget i Syrien är nu inne på sitt sjätte år. Kriget har drivit miljontals syriska familjer och barn på flykt undan våld och stridigheter. Flyktinglägrena är överfulla, köerna kilometerlånga. Kapaciteten och resurserna att ta emot flyktingar är nära bristningsgränser. Många har förlorat allt, sitt hem, sina vänner, släktingar och många barn har förlorat en eller båda sina föräldrar. Desperationen och frustrationen präglar situationen i flyktinglägren, och av erfarenhet vet vi att både barn och vuxna mer än någonsin behöver få ett avbrott från vardagen, ett andrum för att skratta och möta människor utifrån. 

Därför började Clowner utan Gränser arbeta för att väcka hopp, skratt och drömmar till liv hos de barn som tvingats fly kriget i Syrien under hösten 2012. Då började vi

arbeta i Jordanien, Libanon och Kurdistan med att ge föreställningar och workshops i flyktingläger och de byar som upprättat skydd till människor som flytt. Genom skratt och lek skapar vi en stunds vila i en oviss situation och kan ge barn och vuxna ny kraft och energi. Då kan minnen på krig bytas ut mot nya, glada minnen.

I och med att allt fler människor tog sin tillflykt till Europa började Clowner utan Gränser arbeta i Grekland 2015. På plats ger vi barn och vuxna en paus och skapar energi och nytt hopp genom skratt och lek. Det är vårt sätt att ge dem ett varmt välkomnande till Europa.

Arbetet i Syriens grannländer har skett samarbete med bl.a. UNHCR, IRD och UNICEF. I Grekland arbetar vi genom medel från PostkodLotteriets Kulturstiftelse, Vi Gör Vad Vi Kan och egeninsamlade medel. Vill du stödja vårt arbete för barn på flykt? Ge ditt bidrag eller bli månadsgivare och hjälp oss sprida mer skratt ut i världen.